Orgelactie (2011-2012)

De orgelpijpen van het kerkorgel in de dorpskerk van Haarlemmerliede waren inwendig aan het oxideren. 

Het kerkbestuur van 'RK Parochie St. Jacobus de Meerdere te Haarlemmerliede' is in 2011 een actie gestart om gelden te verwerven voor de hoognodige restauratie van het pijp-orgel. Zie ook de Flyer
De restauratie zal bestaan uit het schoonmaken van alle pijpen van het Trompetregister en het aanbrengen van een coating. 
Verder bestaat de restauratie uit grondig schoonmaken van de pijpen en het aandrijfmechaniek. 

Er konden orgelpijpen ‘geadopteerd’ worden. Een deelnemer kopn 1 of meer pijpen of een heel register 'adopteren'. Deelnemers die orgelpijpen adopteren, ontvingen een genummerd certificaat

In het Open Monumentenweekend, op zondag 11 september 2011 is – na de feestelijke viering, met pastor P. de Jong – de actie voor het orgelfonds officiëel van start gegaan. De eerste certificaten zijn daarbij al uitgereikt. Noch Spaarndam, noch Haarlemmerliede hebben zich in de beginfase onbetuigd gelaten en dat was een bemoedigende start. Niettemin: uiteraard waren wij er nog lang niet, integendeel: toen is de actie pas goed los gebarsten en werd er hard aan de fondsenwerving gewerkt. Uiteraard werd u regelmatig op de hoogte gehouden van de lopende acties en het – snel oplopende – bedrag! 

Het Haarlems Dagblad, het Witte Weekblad en de radio van RTV-NH hebben aandacht besteed aan de actie. 

Er is op 16 oktober 2011 een zeer druk bezochte Rommelmarkt + Veiling  gehouden rondom de kerk gehouden.  

Vanaf eind oktober 2011 zijn er speciale postzegels te koop met een afbeelding van de kerk en het orgel. Door de overweldigende belangstelling waren deze echter al bijna uitverkocht.  Er werden daarom snel nog een series uitgegeven met een foto's van de pastorie. 

______________

De actie is per 31-12-2011 formeel beëindigd.
Van de 900 pijpen die het orgel telt zijn er 115 geadopteerd.
Het ontvangen bedrag, incl. donaties, postzegels en rommelmarkt: ca. 15.000,00 euro

In juni 2012 is begonnen met de eerste fase van het herstel: het trompet register is verwijderd om om te repareren en de front pijpen zijn verwijderd op schoon te maken.
De restauratie van het orgel is in oktober 2012 voltooit. Ter gelegenheid van de restauratie is een boekje over het Ypma-orgel uitgegeven. Verkrijgbaar in de kerk. 


 Dorpsvereniging Haarlemmerliede en Spaarnwoude © CBu 2017-2022