Monumentje 2021

Op zondag 24 oktober 2021 is onder balangstelling van ca.40 bezoekers in de pastorietuin een monumentje onthuld, dat verwijst naar de Heilige Stee in Amsterdam. Het monumentje bestaat uit bouwfragmenten van een kerkgebouw/kapel uit Amsterdam. 

In de middeleeuwen heeft zich volgens de overlevering een wonder voorgedaan, in de Kalverstraat te Amsterdam. Een wonderlijk verhaal over een doodzieke man die de hostie (heilig brood) uitbraakt, en nadat het braaksel in het haardvuur is geworpen, zweeft de hostie ongeschonden boven de vlammen.Dit wonder bleek de opmaat tot een grote devotie. Van heinde en verre kwam mensen naar deze plek, inmiddels verbouwd tot kapel, de Heilige Stede. Amsterdam is er groot door geworden, keizer Maximiliaan meende baat te hebben gehad door het wonder voor zijn genezing en mede daardoor verleende hij aan Amsterdam het recht de kroon boven het stadswapen te voeren.

Tot verdriet van velen is de Heilige Stede in 1908 gesloopt.Enkele bouwfragmenten (15e eeuw) zijn bewaard gebleven en opgespoord. In de kloostertuin van Haarlemmerliede zijn de stenen gemaakt tot een monument(je). Het wordt een halteplaats voor voorbijgangers en pelgrims, om erbij stil te staan dat wij ook in deze tijd allemaal op weg kunnen gaan naar een wonder. 
(tekst overgenomen van www.meerliede.nl) 

Extra informatie:  

YouTube fim met uitleg over het Mirakel van Amsterdam: 
- https://www.youtube.com/watch?v=2i2N9Mv2ehg 

YouTube film waarin Maurice Essers verteld over de oorsprong van de bouwfragmenten en hoe ze in Haarlemmerliede terecht zijn gekomen: 
https://www.youtube.com/watch?v=QWQJYAIBC6k 

foto’s: chris buzink / Dorpsvereniging 
foto’s van de aankomst van de stenen zijn video-stills uit bovengenoemd YouTube film waarin Maurice Essers verteld over de oorsprong van de bouwfragmenten. 

 Dorpsvereniging Haarlemmerliede en Spaarnwoude © CBu 2017-2022